Tiedonhankinta

Ensimmäisenä kytkin itseni nettiin ja aloin hakea sanoilla (pelletti, pellettipoltin, pellettikattila, pellettilämmitys, puuenergia jne.) Osumia oli ihan kivasti. Monella poltin ja kattilan valmistajalla on hyvät sivut, joista saa irti kohtalaisesti tietoa.

Löysin Tekesin sivuilta julkaisun ”Pellettitoimijat Suomessa vuonna 2001”, josta sain nipun puhelinnumeroita ja www-osoitteita. Soitin melkein kaikille tai/ja lähetin s-postia. Tietoa rupesi pikkuhiljaa tippumaan ja kokonaiskuva alkoi hahmottua. Nähtävästi kaikki firmat joilla on s-posti eivät osaa käyttää sitä, koska osaan kyselyistä ei tullut mitään vastausta!

Suurin ongelma oli se, että kaikki tieto mitä sain oli teoreettista ja myyjien puhetta ”tämä on kuule maailma paras poltin jne.” Siitä tämäkin idea lähti, jos runoilen jotain paperille ja nettiin niin toivottavasti se antaa jollekin muulle pari vastausta ja/tai herättää mielenkiinnon pellettilämmitykseen.

Se mitä jäin kaipaamaan oli kunnon kuvia ja selostuksia jo käytössä olevista lämmitysjärjestelmistä ja siiloista, niitä vaan ei löytynyt. Siinä sivussa tulin jutelleeksi ”hoviasentajani” Kimmon kanssa (Huoltokorjaamo K. Tarke tmi) ja häneltä sain demoesityksen miten poltin toimii käytännössä. Esittelyssä oli pari omatekoista poltinta.

Alapalo proto

PellX proto
Alapaloproto á la Kimmo Pellxproto á la Kimmo

Onnistuin sopimaan ristiretken Työtehoseuran tutkimuslaitokseen Rajamäelle Jyrki Koukin vieraaksi, tämä reissu poiki myös käynnin Bengt Pystysen luona. Todella antoisa reissu, kiitos Jyrkin ja kumppaneiden ”Labran”, siellä tulin lopullisesti päättäneeksi, että en ota ainakaan Thermian vehkeitä, näytti tulevan liikaa tuhkaa (puoliksi palaneita pellettejä oli pirusti!!).
(tämä tilanne oli siis 2002)

Thermia BiomaticThermia Biomatic

Thermia Biomatic: Työtehoseuran tutkimuslaitos Rajamäki

Bengtin luona sain kuvan siitä mikä/mitä pellettilämmitys on loppukäyttäjän näkökulmasta, itse tehty siilo ja poltin toiminnassa, kiitos vielä kerran.

Myös pari joukkotapahtumaa tuli käytyä:

Farmari-messut Hämeenlinnassa, jossa tuli tutuksi EcoTech ja parit kattilat.

PellX

Asuntomessut Kotkassa, jossa tuli tutuksi Thermia Biomatic+ ja PellX.

 

IWABO VILLA S edestä ja takaa

Näiden kaikkien ohessa oli käynnissä jatkuva puhelinrumba, todennäköisesti soitin melkein jokaiselle joka tässä maassa pellettilämmityksestä jotain tietää, kiitos heidän kärsivällisyyden ja ohjeistuksen sun muun tiedon mitä sain.