Lähtötilanne

 

Kohde on vuonna –74 rakennettu puurunkoinen tiiliverhoiltu omakotitalo yhdessä tasossa.  Pinta-ala n. 197 m2, josta lämmitettävää n.140 m2. Talossa on aikaisemmin ollut tasakatto, joka on muutettu harjakatoksi -89 samoin ikkunat uusittu -98. Ilmanvaihto painovoiminen. Alkuperäinen lämmitysjärjestelmä oli öljy ja vesipatterit, vanha kattila oli vielä paikalla. 

Högfors11

Vanha pannu Högfors11

Högfors11

Högfors11 ilman eristeitä

Joskus 80 -luvulla järjestelmäksi tuli varaava sähkölämmitys. Systeemi rakennettiin sellaiseksi, että päälämpö varattiin yösähköllä 3 m3 varaajaan 4*3 kW vastuksilla, mutta varaajaa voitiin myös ladata vanhalla öljykattilalla puita polttamalla (tästä syystä pannuhuone on musta kuin piki) öljykattila ei oikein sovellu puidenpolttoon! Tämä tuli muuten parikin kertaa kokeiltua :)

Miksi sitten vaihtamaan järjestelmää, no aluksi kun varaaja rupesi oikuttelemaan niin vaihdoin (Kimmo vaihtoi minä avustin) siihen uudet vastukset 2*6Kw + 2*3 kW. Tämä auttoi heti, mutta sähkömittaria ei kehdannut katsoa, vuosikulutus n. 25 000 kWh (kaikki sähkö). Seuraavaksi tilttas lämminvesikierukka :( Ainut keino saada lämpöinen suihku oli aamulla kun vastukset olivat hehkuneet yön yli! No onneksi oli vanha Högö11 jolla pystyi lämmittämään käyttöveden, kunhan oppi polttamisen niksit.

Vanha varaaja

3m3 varaaja

Putkihässäkkää

Putkihässäkkää ja paljon